Ιωάννης Ζήνδρος

Ψυχολόγος (MSc), Συστημικός-Οικογενειακός Θεραπευτής

Ο Ιωάννης Ζήνδρος γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα. Σπούδασε ψυχολογία στο University of East London και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο University of Portsmouth. Από το 2004 έως το 2007 εργάσθηκε στην ψυχιατρική κλινική οξέων περιστατικών του Woodhaven Hospital στο Southampton της Μεγάλης Βρετανίας και από το 2009 έως και σήμερα εργάζεται ως κλινικός υπεύθυνος στη δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης «Νέα Αρχή» στα Ιωάννινα. Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση του για την διαχείριση ατόμων στο φάσμα του αυτισμού ή/και νοητική υστέρηση με «προκλητικές συμπεριφορές» (STUDIO III “low arousal approach”) και έχει εκπαιδευτεί στην μέθοδο θεραπείας ψυχολογικού τραύματος “EMDR” και εργάζεται προς την απόκτηση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Θεραπευτή EMDR. Ολοκλήρωσε την 4ετη εκπαίδευση στην Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία στη Εταιρία Συστημικής Θεραπείας και Παρέμβασης σε άτομα, οικογένειες και ευρύτερα συστήματα (ΕΣΥΘΕΠΑΣ).

Ελευθερία Τσίτου

Ψυχοπαιδαγωγός (Msc), Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συστημική-Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων

Η Ελευθερία Τσίτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα. Σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Παιδαγωγική & Ψυχολογία. Από το 2010 και μέχρι σήμερα συνεργάζεται με την κα. Βασιλική Παπαδιώτη-Αθανασίου στο Κέντρο Συστημικής Θεραπείας και Συμβουλευτικής, όπου εκπαιδεύτηκε στη συστημική-οικογενειακή θεραπεία, αναλαμβάνει περιστατικά συμβουλευτικής υποστήριξης και παρέχει μαθήματα-σεμινάρια με βάση τη συστημική προσέγγιση. Επίσης, έχει ειδικευθεί στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό, στο Personal Life Coaching, στην Ειδική Αγωγή και τον εθισμό των εφήβων στο διαδίκτυο ως εξωτερική συνεργάτης του προγράμματος Αριάδνη.

Έχει εργαστεί ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων και στις Σχολές Γονέων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ και ως εκπαιδεύτρια/κοινωνική φροντίστρια Ειδικής Εκπαίδευσης στο Οικοτροφείο «Νέα Αρχή» της TACT HELLAS. Επιπλέον, εργάστηκε ως παιδαγωγός στην Κιβωτό του Κόσμου, στο παράρτημα της Πωγωνιανής στην Ήπειρο και έχει απασχοληθεί ως Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού στα πλαίσια προγραμμάτων του ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ και του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, της I–participate και της Junior Achievement Greece.

Από τον Ιούνιο του 2016 παρέχει υπηρεσίες στον ανθρωπιστικό τομέα μέσω της ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στα πλαίσια δράσεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος στην περιοχή της Ηπείρου. Στην ΑΡΣΙΣ έχει προσφέρει μέσα από διάφορους ρόλους με κυρίαρχο αυτόν της συντονίστριας πεδίου. Από τον Νοέμβριο του 2017 έχει εστιάσει στην παιδική προστασία ως υπεύθυνη δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων (Safe Zone Αγία Ελένη). Από τον Ιανουάριο του 2019 έχει αναλάβει και το ρόλο της Γενικής Συντονίστριας των προγραμμάτων της ΑΡΣΙΣ στην Ήπειρο και από τον Ιανουάριο του 2021 λειτουργεί παράλληλα και ως βοηθός γενικού συντονιστή των Safe Zones της ΑΡΣΙΣ στη Β. Ελλάδα.

Ο εθελοντισμός είναι μία από τις πιο σημαντικές αξίες για εκείνη. Ενδεικτικά έχει προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της στο ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ για την υποστήριξη ατόμων με ζητήματα χρήσης ουσιών, αλκόολ, κ.λπ., στο Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Ιωαννίνων για υποστήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες, σε Ξενώνα Ψυχιατρικών Ασθενών Ν. Χατζηκώστα Ιωαννίνων και είναι ενεργή εθελόντρια στο Περιφερειακό Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από το 2010.

Η διά βίου εκπαίδευση είναι κάτι που υποστηρίζει τόσο για την ίδια όσο και για όλους τους ανθρώπους προκειμένου να υπάρχει (συν)εξέλιξη. Στα πλαίσια αυτά έχει παρακολουθήσει πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων στην Ειδική Αγωγή, την Ψυχολογία, τη Συμβουλευτική, την Εκπαίδευση, κ.ά.

Είναι μέλος της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής, της Κοινσεπ Συν-Θέτω και είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Νικόλαος Βαβλιάρας

Κοινωνικός Λειτουργός, Συστημικός-Οικογενειακός Θεραπευτής

Ο Νικόλαος Βαβλιάρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη και από το 2008 ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα. Σπούδασε Κοινωνική Εργασία στο Δ.Π.Θ. Από το 2008 έως το 2019 εργάσθηκε στο ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ παρέχοντας υπηρεσίες σαν προσωπικό θεραπείας σε διάφορες δομές του Προγράμματος έχοντας στην ευθύνη του θεραπευτικές ομάδες και συνεδρίες, οικογενειακές και ατομικές συναντήσεις, εποπτεία οργανωτικών ομάδων και ομάδων θεραπείας. Εργάσθηκε επίσης σαν Υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ και της Ανοιχτής Κοινότητας.

Από το 2019 έως σήμερα εργάζεται στην Εταιρία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας με κύριες δραστηριότητες την πρόληψη και θεραπεία κοινωνικών προβλημάτων, την κοινωνική και ψυχοκοινωνική μελέτη καθώς και την παροχή υπηρεσιών διαγνωστικού, θεραπευτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα.

Είναι σύμβουλος τοξικοεξάρτησης και εξωτερικός συνεργάτης του προγράμματος Αριάδνη που αφορά στον εθισμό των εφήβων στο διαδίκτυο και έχει ολοκληρώσει τον κύκλο σεμιναρίων σχετικά με τη συμβουλευτική σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τις οικογένειές τους. Έχει επίσης ολοκληρώσει την 4ετή εκπαίδευση στη Συστημική –Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία στην Εταιρία Συστημικής Θεραπείας και Παρέμβασης σε άτομα, οικογένειες και ευρύτερα συστήματα (ΕΣΥΘΕΠΑΣ).

Είναι μέλος της Συν-Θέτω ΚΟΙΝΣΕΠ από το Νοέμβριο του 2021.